Co warto wiedzieć o zakwaszeniu organizmu?

O równowadze kwasowo-zasadowej w naszym organizmie mówi się coraz częściej, nie można jednak nie zgodzić się z tym, że nadal mamy do czynienia ze stosunkowo nowym zagadnieniem. W związku z tym nie brakuje osób, które nadal nie zdają sobie sprawy z tego, że równowaga ta może zostać zachwiana, a to wiąże się z licznymi nieprzyjemnymi konsekwencjami. Sama równowaga kwasowo-zasadowa z powodzeniem może być uznawana za jeden z najważniejszych mechanizmów odpowiadających za kontrolowanie naszego ustroju. Właśnie ten stan pozwala nam na zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy kationami i anionami znajdującymi się w płynach ustrojowych, a to z kolei sprawia, że w organizmie utrzymuje się prawidłowe pH.

Zakres pH krwi w przypadku większości procesów związanych z przemianą materii powinien wahać się w granicach od 7,35 do 7,45. Gdy pH jest większe, możemy mówić o przewadze składników zasadowych, gdy zaś jest mniejsze – co zdarza się znacznie częściej – pojawia się przewaga składników kwasowych. Oczywiście, wskazanie zasadniczej przyczyny zakwaszenia organizmu ( http://prodeacid.pl/opinie-naukowe-i-sklad-kapsulki ) nie jest zadaniem skomplikowanym, mówimy bowiem w tym kontekście o problemie zwiększonej podaży kwasów.

Należy liczyć się z tym, że na pewnym etapie organizm nie może już sobie z nimi poradzić, a co za tym idzie nerki wydalają je w mniejszej ilości, a mechanizmy neutralizujące ulegają wyczerpaniu. Mamy wówczas do czynienia ze środowiskiem, które sprzyja rozwojowi zarazków, bakterii oraz wirusów, dość częstym zjawiskiem jest przy tym fermentacja pokarmu, powstawanie pleśni, drożdży oraz wzrost zagrożenia przyrostem grzybów zagnieżdżających się w naszym organizmie i czerpiących z niego korzyści naszym kosztem.

Zmniejszona odporność organizmu

Jakie są objawy zakwaszenia?

Objawy zakwaszenia potrafią być dość zróżnicowane, charakterystyczne jest przy tym dla nich to, że mogą dotyczyć niemal całego organizmu. Na pierwszy plan wysuwają się w tym kontekście cienie pod oczami, choć wówczas, gdy zakwaszenie organizmu jest długotrwałe, musimy liczyć się z pojawieniem się znacznie poważniejszych chorób takich, jak choćby miażdżyca, cukrzyca, problemy z nadciśnieniem tętniczym, osteoporoza, a nawet – zmiany nowotworowe. Z zakwaszeniem organizmu można jednak walczyć, najskuteczniejszym sposobem jest przy tym zmiana nawyków żywieniowych.

Warto jest więc przywiązywać dużą wagę nie tylko do tego, co jemy, ale również do tego, jakie składniki są przez nas łączone w ramach jednego posiłku. Najbardziej niebezpieczne wydaje się w tym kontekście łączenie białek i węglowodanów, warto więc go unikać.

Story Page