Aloes do picia. Jak zrobić sok i nalewkę z aloesu?

Przepis na sok z aloesu i przepis na nalewkę z aloesu zaczynają się tak samo. Świeże liście aloesu będą tutaj podstawą. Oprócz tego będzie jeszcze potrzebny miód albo sok z cytryny. Ten pierwszy pozwoli nam dłużej przechowywać te produkty, drugi pozwoli wykorzystywać sok przez tydzień. Jeśli chodzi o nalewkę oczywiście trzeba mieć jeszcze alkohol.

Liście aloesu – jakie wybrać?

Liście do przetworów powinny być starsze niż dwuletnie, ale młodsze niż pięcioletnie. Dlatego warto wiedzieć w jakim wieku jest roślina, gdy ją rozmnażamy notujemy, kiedy wsadzaliśmy młode sadzonki. Ogrodnicy zalecają nam kupowanie roślin około 30 cm, ponieważ w takich dolne liście już nadają się do wykorzystywania. Najlepszym surowcem będzie aloes vera. Jest to roślina, która będzie wymagać piaszczystej gleby i stanowiska z dużą ilością światła, ale nie stoi w pełnym słońcu.

Podlewanie powinno być umiarkowane raz albo dwa razy w tygodniu, by nie doprowadzić do gnicia korzeni. Jeśli chcemy wykorzystywać liście na sok czy nalewkę – rośliny, z której jej obcinamy nie będzie się podlewać przez dwa tygodnie. Liście na przetwory ucinamy u nasady i umieszczamy w lodówce na dobę. Schłodzenie sprawia, że lepsza będzie aktywność składników aloesu.

Przepisy na sok z aloesu

Aloes z dodatkiem cytrusów

Pęk liści aloesu wkładamy do lodówki na dobę. Po wyjęciu usuwamy brzegi z kolcami oraz drążymy miąższ. Wszystko wrzucamy do szerokiego dzbana i dodajemy pół litra soku z cytrusów, następnie miksujemy. Tak otrzymany zawiesisty sok przecieramy przez sitko i przelewamy do butelki z ciemnego szkła, umieszczamy w lodówce. Sok można przechowywać mniej więcej przez tydzień.

Sok z miodem

Liście kroimy i miksujemy w sokowirówce. Sok miksowany przecieramy przez sito, dodajemy łyżkę miodu i dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki z ciemnego szkła. Przechowujemy w lodówce. Sok należy zażywać 2-3 razy dziennie po łyżeczce sam albo z sokiem.

Przepisy na nalewkę z aloesu

Nalewka wzmacniająca. Liście z dużego aloesu wkładamy do wirówki albo miksujemy i przecieramy przez sito, do uzyskiwanego soku dodajemy czerwone wino w proporcji 1 do 1 oraz 200 gram miodu. Mieszamy i wlewamy do ciemnego szkła, odstawiamy na 10dni. Gotową nalewkę spożywamy raz dziennie po małym kieliszku.

Story Page